Jan. 9, 2017

Svatko na ovom svijetu vlasnik je svoje sudbine

Svatko na ovom svijetu vlasnik je svoje sudbine. U IFA filozofiji kažemo da čovjek svoje tjeme ne vidi, (ne vidi svoj Ori) ali da treba znati upravljati njime. Svaki čovjek treba znati upravljati svojim vremenom i znati započinjati i dovršavati stvari, ne smije gubiti fokus na svoj cilj bez obzira na prepreke kojih će sigurno biti.

Kada sam se uputila studirati IFA filozofiju, odlučila sam to stoga da bolje razumijem sebe, svoju i općenito bilo koju ljudsku sudbinu. Uvijek postoji rješenje situacija i problema. Niti jedna situacija i niti jedan nastali problem ne može ostati neriješiv i nesavladiv. Čovjek ima veliku potrebu da svojom nesigurnošću i nedoumicom dodatno zakomplicira sasvim jednostavne odluke i sam sebi oteža rješavanje situacija koje su mu bitne. Zakomplicira jednostavne stvari i time se zapetlja još više u nešto što niti sam ne razumije.

Život je kao šuma koju treba prokrčiti da bi se prave staze otkrile. Sve što nam je potrebno zapravo već imamo. Čak i duboko u sebi, negdje u našoj podsvijesti imamo prave odgovore i sigurno ih već znamo,  iako baš tog nekog trenutka za suočavanje sa tim odgovorom nismo dovoljno hrabri, iskusni ili svjesni. Čak i sudbina nam je zapisana, samo je trebamo prepoznati i do kraja iskreirati. Dakle, sve već imamo, samo se trebamo kretati u danom nam vremenu i prostoru u pravom smjeru ka stvarnom cilju. Odbaciti nepotrebne obrazce i hrabro, svojim zdravim razumom prihvatiti nove izazove. Često se čovjek izgubi ili ga nešto (bog, svemir, priroda) malko odnese pa izađe iz kruga u kojem jest. Budimo zahvalni tom trenutku i shvatimo da je to za nas čak i dobro. Tek tada primjećujemo da takvih i sličnih „krugova“ ima mnogo, te da baš nikada nismo sami, ma gdje bili. Uvijek se možemo vratiti u „svoj“ odabrani krug sa novostečenim iskustvom, znanjem i svjesnošću. Takve su spoznaje zlata vrijedne. Naročito stoga da bi čovjek bolje spoznao sebe, svoje vlastite vrjednosti i lakše prihvatio vlastite izazove, te ih potom rješio na za sebe najbolji mogući način.

Kada god pomislimo da smo sami, nismo sami. Ako nam se dogodi da vidimo svoj “zamućeni odraz u ogledalu“  i tada postoji rješenje. Zatražite pomoć, jer čovjek svoja vlastita leđa ne vidi. Tražiti pomoć nije uvijek svakome lako, ali je bitno.

Ako smo si zacrtali doći do nekog svojeg cilja, doći ćemo sigurno, prije ili kasnije. Samo ne smijemo si dopustiti predugo stajati „nasred puta“.  Put kojim smo izabrali ići i formirati svoju sudbinu, možda neće biti uvijek pun samo prijateljima i dobrim okolnostima.  Ipak, mi smo ti koji biramo određene okolnosti, mjesta i vrijeme kada čemo tamo biti. Nekada, preširokom analizom gubimo vlastito vrijeme, a nekada ga dodatno dobivamo. To vrijeme kojim upravljamo samo je naše.  Zahvalimo si na tom vremenu i kvalitetno ga upotrijebimo. Naš put i sudbina samo je naša. Mi smo davno, davno stvorili pakt sa samima sobom i sada je vrijeme da to duboko osvijestimo i da sa više vlastitih znanja, mudrosti i iskustva kreiramo i osvjestimo najbolje za sebe.

CITAT: „Ako si se uputio cilju pa putem počeo zastajkivati i kamenjem gađati svakog psa koji laje na tebe, nikad nećeš stići na cilj."- kraj citata: Dostojevski