Feb. 13, 2017

OPRAŠTANJE -VRLO ZDRAVA ODLUKA

Postoji najmanje 20 najvećih razloga zbog kojih ne opraštamo

Uvijek imamo izbor slušati glas ljubavi ili glas veselja. Ego nam govori da ne slušamo glas ljubavi jer je to ionako iluzija: Osobi ili situaciji koja nas je povrijedila treba ustegnuti svoju ljubav.
Je li uistinu tako teško voljeti?

Ego je tvrdoglav i  pokušava Vas uvjeriti da je bolje i sigurnije mrziti nego voljeti. Ne govori se uzalud: «lako je mrziti a teško je voljeti»  Je li uistinu tako teško voljeti?

Ljubav je osjećaj koji možemo izabrati jednako kao I ljutnju, mržnju ili tugu. Mi smo ti koji uvijek biramo. Ma koji duhovni put odabrali slijediti uočiti ćete de je opraštanje nužno. Sve što činimo u životu, činimo radi sebe. Kada se radi o bolesti uistinu moramo pogledati kome
trebamo oprostiti. Obično osobi o kojoj mnogo razmišljamo, najvjerojatnije joj  nikada nećemo oprostiti…

Zapitajte se da li se želite osloboditi prošlosti i živjeti ovdje i sada. Osjećaj ljutnje gorčine povrijeđenosti povezan je sa praštanjem.

Kakva je to ljutnja bijes i kritika, kada je čovjek u bolesti nemoćan sam sebi pomoći. Stres, šok, bol, ljutnja, tuga, bijes, razdražljivost, razočaranje u najbliže jer ne razumiju težinu situacije osobe u boli, koja sama sebi ne može pomoći, a puna je strahova u neznanju što je slijedeće čeka i tko će joj dati pomoć. Kao začarani krug.

Da li ste se osjećali kao da vam je nešto oduzeto a trebalo je biti Vaše?

Ako osjećate da Vam je nešto oduzeto a trebalo je po Vašoj procjeni biti Vama dano to zasigurno nikada nije bilo Vaše jer nitko Vam ne može oduzeti nešto što niste nikada ni imali. Prestanite biti ISPRAVNI, omalovažavati sami sebe i budite sretni.

Mnogi od Vas će reći: “OVA JE LUDA !”.  Ili možda “Kako da oprostim ocu koji me zlostavljao?Ili slično...

Opraštanje nema nikakve veze sa religijom. Opraštanje je proces koji naša duša bira, a neopraštanje mač sa dvije oštrice. Cilj opraštanja jeste osjetiti se spokojnim i živjeti ovdje i sada. Time aktivirati svoju kreativnost i mudrost za buduće trenutke.

Nije bitno kojim se poslom bavite, ali znajte da je u ovaj proces mudro ući.

20 najvećih razloga zbog kojih ne opraštamo

1. Ova te je osoba uistinu povrijedila, zaslužuje tvoj bijes, ustezanje ljubavi ili bilo kakvu kaznu.

2. Nemoj biti glup. Ako oprostiš ta će te osoba ponovno povrijediti

3. Ako oprostiš ti si slabić

4. Ako oprostiš to je isto kao da priznaješ da si ti pogriješio a da je on u pravu

5. Samo čovjek koji uistinu ne poštuje samoga sebe može razmišljati o tome da  oprosti toj osobi

6. Kad ne oprostiš to je kao da nadzireš tu osobu. Nadziranje je najbolji način kojeg ego poznaje za «održavanje sigurnosti»

7. Najbolji način na koji ćeš održati razdaljinu između sebe i osobe koju te  povrijedila jeste da joj ne oprostiš.

8. Ustegni svoje opraštanje budući da se na taj način možeš osjećati dobro znajući da je to način da izvedeš svoju «osvetu»

9. Opraštanje ljudima koji su te povrijedili je obična glupost.

10. Ustezanje opraštanja daje ti moć nad osobom koja te je povrijedila.

11. Ako joj oprostiš odbacio si svaku sigurnost.

12. Ako nekome oprostiš mogao bi pomisliti da se slažeš sa osobom koja je to  nešto učinila ili nije učinila

13. Opraštanje nije ništa drugo nego podržavanje lošeg ponašanja

14. Ako ste prisiljeni trebali biste oprostiti samo ako se osoba iskreno ispriča, a i tada samo na izgled

15. Ako oprostite Bog će Vas kazniti

16. Suočimo se s tim – uvijek je to pogreška drugog, stoga zašto bi opraštali

17. Nikada nemojte vjerovati nikome tko Vam pokušava reći da u drugoj osobi mrzite ono s čime se niste kadri sami suočiti

18. Ne nasjedajte na ideju da ne možete oprostiti drugoj osobi stoga što ne možete prihvatiti činjenicu da ste učinili nešto što smatrate neoprostivim

19. Ako oprostite osobi koja Vas je povrijedila niste ništa bolji od nje

20. Kada počinjete vjerovati da postoji Bog ili Viša Moć koja Vas štiti da ne postanete nevina žrtva I da budete povrijeđeni, znat ćete da ste uistinu nasjeli toj priči o opraštanju

Opraštanje je dugotrajan proces

Možda  se čudite ovim mojim rečenicama, ali činjenica je da sve što u životu radimo, radimo radi sebe.

Ne budimo licemjerni, prihvatimo to  kao svoju  istinu. Ne prosuđujmo, prosudbama ćemo i sebi i drugima priskrbiti samo probleme. Opraštanje je dugotrajan proces važno je samo biti spreman  ući u taj proces i naučiti ga živjeti.

Opraštanje ima iscjeljujuću moć. Rekli su mudri:  ljubav može iscijeliti cijeli svijet, ali  opraštanje je katalizator za ljubav. Postoji nebrojeno puno primjera iz mog  osobnog života  u svjetovnim stvarima, gdje sam uhvatila sebe u  prosuđivanju.

Sama sam sebi rekla: «Čekaj, umjesto da učinim nešto  na taj način bolje je da daš sve od sebe slušajući svoje srce».  Druge poučavamo ono što bi sami trebali savladati.

U svakodnevnom životu na opraštanje gledamo kao na prihvaćanje isprike. Katkad smo bili  pristojni, prihvaćamo isprike čak i onda kad ne osjećamo da smo oprostili. Od prvih mjeseci  rođenja doživljavamo mnoge negativne  misli. Vrlo često kažnjavamo i kritiziramo, vjerujući
da to  je to jedino ispravno. Skloni smo povjerovati da nešto sa nama nije u redu. Što se onda dešava, pada nam samopouzdanje, nemamo vjere u sebe ni u druge, a ego raste, a osjećaj krivnje buja i raste, pretvara se polako u opaku bolest…

Vjerujete li da čovjek ne može biti povrijeđen?
Vjerujete li da imate moć odabrati  misli koje će te misliti?
Vjerujete li da vam njegovanje ljutnji i inata neće donijeti ono što očekujete?

Budite svjesni da vam kažnjavanje sebe ne donosi nikakvu vrijednost. Umjesto da ljude oko sebe doživljavate opasnima, promatrajte ih kao bića koja žive u strahu i izazivaju vas da im pomognete svojom ljubavlju.

Vjerujte da  je opraštanje ključ sreće.
Vjerujte da svaka osoba koju susretnete je osoba koja vas uči strpljivosti.
Vjerujte da je ljubav najmoćnija iscjeljujuća snaga na svijetu.
Vjerujte da možete doživjeti  «nebeski gubitak  pamćenja» odnosno da možete zaboraviti sve osim ljubavi.


Odlučite da više nećete patiti zbog učinka bumeranga. Ne zaboravite da u procesu opraštanja drugoj osobi opraštate zapravo sebi. Počnite moliti za druge kao i  za sebe.

Ovaj moj članak mogli ste već i ranije naći na nekim portalima, a od sada i na mom blogu. Neka vam bude koristan podsjetnik - meni jest.