Jun. 29, 2017

OYA - BOGINJA VJETRA I DUHOVNE TRANSFORMACIJE


Kaže se da je Oya nevidljiva energija, ona ima stav. Odlučnost, snagu, hrabrost. Može sve što može i muškarac . Ona simbolizira prvi dah života i izdah. Ona nije smrt, ali ima svijest o njenom postojanju, to je hrabra ratnica koja se ničega ne plaši. Oya je boginja vjetra, tornada, orkana i svih turbulencija.

 

Oya je boginja vjetra, tornada, orkana i svih turbulencija. Češće se osjeti, nego što se vidi njena energija.


Tko je Oya ?
Oya se smatra komplementarnom energijom Šangoa (koji je oriša pravde i simbol groma). Oya je energija duhovne transformacije. Energija tornada. Ona ruši sve što više nema svrhu. Ona ruši sve stare odluke i u isto vrijeme daje Aše- blagoslov za stvaranje novog. Kada se Šangoa oglasi snagom groma, ona mu svojom naglom nevidljivom energijom šalje blagoslov.

Oya je prelijepa žena Šangoa. Izrazito elegantna i moćna  žena . Uvijek je na neki način bila superiornija i zato se kaže da bez nje Šangoa ne bi bio ništa.

 

Kaže se da je Oya nevidljiva energija, ona ima stav. Odlučnost, snagu, hrabrost. Može sve što može i muškarac . Ona simbolizira prvi dah života i izdah. Ona nije smrt, ali ima svijest o njenom postojanju, to je hrabra ratnica koja se ničega ne plaši.

Vrlo je točna i brza. Vlada mačem kao muškarac ali je neodoljivo elegantna. Veže ju se za simbol sigurnosti, povjerenja, istine i samopouzdanja.

oya2
Oya je bila vjerna žena Šangoa. Zbog svih njenih kvaliteta, zbog njene energije, Šngou je bila jako važna i važnija od svih njegovih žena, a imao ih je 201
Često se uz nju veže tajanstveno i njene “tajanstvene” nevidljive operacije. Češće se osjeti, nego što se vidi njena energija.

Zato ju nije dobro naljutiti, jer njezin gnjev nije dobar niti za nju, niti za okolinu. Ona, ako ju se razljuti, može svojom snagom porušiti gradove i polja, tako da ih se vrati u prvotno stanje, prije njihovog nastanka.

Mit o Oya
Oya je bila vjerna žena Šangoa. Zbog svih njenih kvaliteta, zbog njene energije, Šngou je bila jako važna i važnija od svih njegovih žena, a imao ih je 201. Oya mu je bila najljepša, najbolja, najodanija.

Žena poput Oya može žrtvovati sve za ljubav. U stanju je napustiti životne projekte, svoje snove zbog ljubavi. Mitovi u Africi uvijek imaju dva lica. Jedno lice je odražavanje boga, nešto nedodirljivo, a drugo odraz čovjeka u svim njegovim životnim turbulencijama.

Živjela je u poligamnoj zajednici daleko od svoje obitelji, među strancima.


Dvoumila se da li da ostane i da poštuje zabranu odlaska dokle god voli svojega muža ili da ode. Naime, bilo joj je savjetovano da ne odlazi natrag u grad u kojem se rodila. Tada ju je nekako napustila hrabrost. Nije ispoštovala savjet i vratila se u Ira- grad. Tamo je ostala neko vrijeme i na povratku Šangoovoj kući zaustavila se u rodno mjesto Nupe kako bi posjetila majku. Tamo je saznala da je Šangoa mrtav.
Oya je bila snažna žena, s natprirodnom energijom, ali kada je vidjela da je njena ljubav mrtva, ona se žalosna i frustrirana zbog nepoštivanja tabua pretvorila u rijeku Oya – današnju rijeku Niger.

Naravno ovo je samo jedan od mitova o kraljici tornada