Sep. 27, 2017

VERBALNI ZLOSTAVLJAČI

U današnjem  turbulentnom  vremenu  često se događa da si neki dozvoljavaju  (naravno, ako im mi to podsvjesno dopustimo ) ponašati se kao da imaju vlast nad našim životom i vremenom. Nitko nema pravo na to, a pogotovone ukoliko Vas pri tome i verbalno napada .

Što reći o takvim ljudima ? Obično su to iskompleksirani, isfrustrirani  i u principu jadni ljudi. Ti  isfrustrirani derači daju si za pravo naređivati, omalovažavati ,potcjenjivati, nikada im ništa nije dobro i valjano što god vi sami napravili. 

Zapamtite; nikada, baš nikada, takva osoba ne govori nešto iz pozicije svoje nadmoći, već iz točke svoje osobne nemoći!

Ne plašite ga se i ne vjerujte mu!

Pogotovo kada razgovaramo telefonom, događa se da uđemo u neki „magijski trans“  i onda verbalni  napadač ne vidi nikoga,  vidi jedino sebe i svoju imaginarnu veličinu i snagu, ima veliku potrebu za izreći tvrdnje kojima je cilj dokazivanje da je nepobitno isključivo on u pravu, te u tom trenutku onaj sugovornik koji se nespreman na takvo ponašanje nalazi sa druge strane linije, lako je uvučen u tu poremećenu magijsku priču i ista nesvjesno dolazi u situaciju da ga takav verbalni napadač neutemeljeno vrijeđa. Važno je pri tome imati na umu da je svaki takav zlostavljač i sam u svojem ranijem životu bio žrtvom usmenog ili čak fizičkog zlostavljanja.

Zašto si uopće dopuštamo situaciije u kojima nas netko vrijeđa ili ponižava, to je već sasvim druga priča.  No usko je vezana sa ovom. Reći ću vam samo ukratko. Gradite svoje samopouzdanje u svim nivoima.

Tako se isto može dogoditi  i na fizičkoj komunikaciji . Verbalni  napadač je u svom svijetu, istina ograničenom, ali tako ispucava vlastitu agresiju i ukoliko ste mu na bilo koji način u dometu...

Verbalni napadač će na svaki mogući način pokušati zadobiti svu vašu pažnju, te ovladati Vama i vašim emocijama. Veliki „On“ će Vas navesti u situaciju u kojoj ćete mu ili uzvratiti napad i „udarac“ na Vaš integritet,  ili ćete pak dospijeti u situaciiju da se osjećate neizmjerno poniženim ili uvrjeđenim.

Postoje pak i neki ljudi koji mudro biraju riječi, pa kada vas verbalno sasijeku onda vam se i ispričaju na način : „sve što sam ti rekao, bilo je za tvoje dobro...“  ili tome slično. Tako da Vam pokušaju zatvoriti usta i pokazati tko je zapravo „šef“.

To može biti nadređeni šef na poslu, stariji kolega s posla, policajac koji vas zaustavi radi provjere ili prekršaja, čak i vlastiti bračni partner ili bilo tko treći.

Treba pri ovakovim napadima ostati vrlo pribran i nastojati umanjiti intenzitet napada na mudar način. Nekada je dobro biti distanciran, nekada uzvratiti na napad istog trena, a nekada jednostavno potpuno ignorirati bilo kakvu komunikaciju sa zlostavljačem.

Neki zlostavljači zapravo jedva čekaju da se Vi oglasite i uđete u verbalni sukob sa njima. Hoćete li si to dopustiti?  Sigurna sam da ne!

Način i ton kojim je netko nešto rekao, bitniji je od onoga što vam je toćno rekao zlostavljač u ovoj vrsti zlostavljanja.  Kada se obraćate verbalnom zlostavljaču, budite rafinirani i pažljivi. On misli da je „bog i batina“, te mu pri tome uopće nije stalo do vašeg osobnog mišljenja.

Ovakav ili bilo koji sličan tip nasilja treba prevenirati. Ako se to ipak dogodi, ne morate  trpjeti i patiti,  ali trebate i morate biti mudri.

Prvo dišite!!! Te zlonamjerne uvrede ili osobne povrede govore više o toj osobi, nego o Vama.

Drugo, uvijek treba pronaći način koji zlostavljač ne očekuje. Ne očekuje vaš osmjeh, ljubaznost, imajte uvjek sigurnu distancu.

Zlostavljaču se ne vjeruje !  Ako mu ne vjerujete, nećete postati njegov plijen. Pričajte tiho i sporo da bi on čuo. Na taj način dovodite sebe u red i ne dopušate nikome da galamoom vlada nad Vama i vašim emocijama.

Super-moć verbalnog zlostavljača naglo se zgasne i utihne. To je vaše oružje. Možda će vam biti čudno. Zahvalite toj osobi na njegovoj „neizmjernoj iskrenosti“, pristojno i ljjubazno.  Shvatite tu iznenadno nastalu situaciju kao posebnu mogućnost za ovladavanje svojim reakcijama i svoj osobni rast. Lijepo govori narodna poslovica: „Psi laju, karavene prolaze..“