Jul. 4, 2019

Kako se odmoriti

Odlazite na godišnji odmor?  Imate  na raspolaganju samo svojih sedam ili deset dana? Petnaest, dvadeset?  Pronašli ste i odredili svoju konačnu destinaciju i nadate se da ćete ovaj puta odmoriti i živce i dušu?

Ovaj puta odlučili ste staviti potpuno „mozak na pašu“.

Obično kada najbolje isplanirate sve stvari događaju se i one neplanirane situacije . J

Živimo  doista brzim i dinamičnim životom.  Navike znaju biti poprilično gadna stvar ponekad ... Većina ljudi se zapravo niti na odmoru ne zna u potpunosti opustiti . Bez obzira što su promjenili okolinu.

Kako otići na odmor, a ne objaviti to kao „status“na društvenim mrežama?

Kako otići na odmor, a uz sebe ne imati „pametan telefon“ ?

Kao da si nikako ne dozvoljavamo da se barem na sedam ili deset ili tek tri dana od svega odmorimo.

Nismo niti svjesni da se ne odmaramo, nego zapravo imamo samo neku malu „drugačiju“ vrstu pauze.

Već samim pripremama  za odmor  ste u stresu jer razmišlate :

  • Tko će preuzeti vaš posao ?
  • Hoćete li sve ono što vam  je   potrebno uzeti sa sobom ?
  • Što će vas dočekati kad se vratite na posao ?
  • Da li ćete imati dovoljan budžet ?

Ako već odlazite  na odmor, neka odmor  to doista i bude. Neovisno koliko ćemo ostati na toj nekoj lokaciji, bilo da je to samo tri dana ili punih četrnaest dana.

Reducirajte vašu elektronsku poštu, iskoristite vrijeme samo za sebe, jer ono je samo vaše, jedino ako ćete ga znati iskoristiti. Isključite svoje pametne telefone barem na neko vrijeme.

Vaš odmor je samo vaš.

Ostavite  iza sebe brige i stres sa posla i iz kuće. I sve dušebrižnike koji se žele napiti detaljima Vašeg odmora, kao da je njihov. Opterećenja i ometanja oko nebitnoga stvaraju teret i umor,  a ako se ne varam, vi ste odlučili biti na odmoru. ODMORU! Je li tako?

Iskoristite sve blagodati krajolika u kojem se nalazite i odmarate, bilo da su to blagodati mora, krstarenja, posjeti kakvom etno selu, boravku u hladovini osamljene brvnare okružene šumama i proplancima, daleko od urbaniziranog dijela civilizacije , osvajanje vrhova u planinama, adredalinskim doživljajem raftinga i kajaka na divljim tokovima planinskih rijeka, istraživanja divljine okoliša u prirodnim rezervatima i jezerima nacionalnih parkova ili obilascima  kulturnih znamenitosti starih gradova svijeta, boravka na egzotičnom otočju tamo tamo daleko, apsolutno nebitno gdje već jeste. Uzmite pri tome i pokoju običnu dobru knjigu (onu sa papirnatim stranicama i slovima bez puno sličica) i uživajte u tom samo svom vlastitom vremenu.

Knjige ne zvone i ne prenose ometajuće poruke o svemu nebitnome, baš kad vam to ne treba. A ni fotoaparati ne ometaju, pa ipak mogu pohraniti slike za uspomenu, za samo Vašu uspomenu, ne za „virtualne uspomene“ brojnim „brižnim“, znanim i neznanim „pratiteljima“ sa društvenih mreža, koji ih žedno „lajkaju“ jer sami svoj život ni nemaju.   

Napunite si svoje „baterije“ i onda se vratite novi i čili za nove životne zadatke.