Jul. 17, 2020

SVE JE VIBRACIJA -SVE JE ZVUK

Drevne tehnike pomoću zvuka iz različitih pozadina
 
U većini kultura, glazba je nastala od devocijskog pjevanja i molitvi.
 
1. Grci su štovali Apolona, boga glazbe, umjetnosti i iscjeljenja. Pitagorina škola filozofije otkrila je matematičke zakone stvaranja onoga što zovemo “glazba sfera” te je razvila terapiju zvukom kako bi se čovječanstvo dovelo u sklad s nebeskim sferama.
2. U kineskim vježbama tkanja svile, jedini zvuk tijela koji bi se trebao čuti jest udisanje i izdisanje.
3. Slično tome, polifone raznolikosti u mnogim sojevima zapadne klasične glazbe potječu od gregorijanaca i drugih napjeva koji su se izvodili u 9. stoljeću u ritualne religijske svrhe te radi iscjeljivanja.
 
Utjecaj zvuka na srce i um
 
Mistici i sveci od drevnih do modernih vremena pokazali su kako zvuk može upaliti više centre uma te obogatiti kvalitetu života. Zvuk ima jako snažan terapeutski učinak na ljudski um. Nije samo hrana za srce, već i za dušu jer uijeva iskru Božanskog u ljudskim bićima.
 
Yoga vjeruje da srce i drugi organi u tijelu vibriraju na posebnim zvučnim frekvencijama. Svaka čakra (energetski centri u tijelu) ima svoj odgovarajući slog. Zvuk koji rezonira sa sedam čakri tijela može tako energizirati i ponovno dovesti u sklad  tijelo.Stoga čakre  ne mogu biti "blokirane " one se sammo brže ili sporije vrte .Čakra je energetski kotač koji svojom vrtnjom proizvodi vibraciju ili zvuk . 
 
Mantre ili napjevi koji se koriste na Zapadu, ako se neprestano ponavljaju, pomažu umu da postigne osjećaj ravnoteže. Kombinacija zvukova u sanskrtskim mantrama stvara određene pozitivne vibracije i podižu um na višu razinu svjesnosti. Čiste sustav od negativnih energija i vibracija.