Jun. 12, 2022

OSVJEŠTAVANJE

 

Često kažemo da radimo na sebi. Učimo razno razne tehnike, a problem se vraća. Zašto se to događa ako smo toliko uložili u sebe?

Svjedoci smo da nam se nude sa svih strana toliko razno raznih tehnika. Dal su one krive? Možda ne rade? Kako to da je mojoj prijateljici pomoglo, a meni nije? Jesam li ja glupa ili nešto samnom ne štima? Gdje sam zakazala? O kuda da počnem? Znam da svaka tehnika nije za svakoga al od koje da počnem? Ovo su česta pitanja iz moje prakse.

Osvještavanje je kao i učenje, kao i disanje ono nikada ne prestaje. Zamislite da jednostavno zaustavite disanje. Vi bukvalno sabotirate svoj život. Zašto nam se ponovno događa jedan te isti problem? To se u mojoj praksi zove nesvjesna sabotaža. I u običnoj šetnji zapnemo za kamen.

Ako nam se dešava ponovno i ponovno, e onda smo nešto zaboravili, a to je obično sebe. Malo smo „zaspali „ i zaboravili smo se. Super je to što ste svjesni da ste zapeli to je zapravo dobro, budite tom momentu zahvalni. Mnogi ljudi se fokusiraju na grešku ili pak ponovljeni problem i s time ga zapravao nesvjesno hrane pa od sitnog nastane katastrofa. Često se desi da zbog straha  izgubimo kompas i onda se pogubimo u vlastitom labirintu. Tada naš problem u našim očima  bude  nerješiv. Ne vidimo izlaz ,lovi nas panika  i obično činimo još koju grešku .

Zato je dobro znati prihvatiti grešku. Biti zahvalan. Sigurno pitate na čemu. Na sebi, na tome što ste živi. Na ovoj situaciji koja  vas uči da naučite gledati svojim očima i misliti svojom  glavom.

Tehnike su sve uglavnom ok, ali one su obično alat. Alat je dobar u vještim rukama  ali u nevještima  može nanjeti više štete nego koristi.

Nismo glupi ako zapnemo samo malo ne mislimo na sebe, ne vrednujemo se, ne cijenimo. Ono što je u cijeloj priči najbitnije jeste da smo svi mi različiti i da imamo pravo biti takvi. Na kraju krajeva i naš DNK je jedistven.  Dakle osvještavanje traje cjeli život . A osvještavanje  situacije  koja  vam  je izazvala  problem  taj dio možete riješiti da ne bojkotirate sebe ,da prihvatite da svaka greška ima smisao pa i vaša .Jedino na taj način možete razumjeti sebe .Razumjeti  sebe je velika mudrost a mali pomak je uspjeh za vas . Ne zaboravite da je ovo vaš zivot  i da budete strpljivi budni , aktivni  i nadasve zahvalni .  Budite iskreni prema sebi i nježni poštujte svoju istinu ma kakva ona  bila.Može biti i bolna i traumatska al nemojte dozvoliti da vas neistine i laži tješe . Neistina  može zaprljati um i odvesti nas na krivu stranu .  Možda vam se prava strana neće dopasti ali to je vaša istina i budite zahvalni na tome.