May. 13, 2020
 

Kakva got bila kriza ona nam pomaže da sa suočimo sa sobom i sa svojim najvećim strahovima. Poštujmo je, postoji razlog zašto je tu i zašto nam čini da su nam “putevi zamršeni” ili “koljena odsječena” ; da smo se “smrzli” i da ne možemo dalje.

Dakle zaroniti u sebe, stati na trenutak i vidjeti koji to strah kolo vodi u našem životu trenutno puno znači. Primjerice možda vjerujemo da ranjivost vodi odbacivanju, da uvijek moramo očekivati najgore, ili da nam je katastrofa tako i tako prijetila pa je čudno da nas zaobiđe.

Krize, strahovi  i zaranjanje

Ove strahove možemo riješiti jedino ako zaronimo u njih. Ova tema će doseći arhetipsku dimenziju i pomaže nam doznati više od odvažnosti oslobađanja straha.

U davna vremena skok u vodu smatrao se svjesnim krštenjem, zaranjanjem ega u vodu koji ga rastvara.

 

Ako postoji strah od padanja
jedina sigurnost je u hotimičnom skoku. ”
Carl Jung

Zaranjanje je simbol odvažnosti prihvaćanje smrti ega i paničnog držanja za strah i žudnju. Ponovo izroniti iz vode znači biti ponovno rođen, pročišćen, od vezanosti. U starom hinduističkom svetom spisu piše da more rastvara naše ime, odnosno naše isključivo poistovjećenje s egom.

Skok je metafora za balansiranje dvije suprotnosti strah od rizika i predaju. Uranjanje u vlastitu bol u nevolji i spremnost na potpuno opuštanje- bez potrebe za poticajem. Hrabro jer je dobrovoljno.

Stari narodi su imali obred skok u vodu s visoke litice sakrament .Redoslijed obreda je bio sljedeći : svećenik je pričao mitove o hrabrim junacima i o njihovim dostignućima. Tako je te junake postavio kao junačke pretke, kao pomoćne sile kao riječi ohrabrenja. Zatim se skakaču dala opojna trava da bi kako bi se ohrabrio na skok. Žene okolo njega su pljeskale i pjevale pjesme ohrabrenja. Mladić je tada skočio s litice i dok je letio kroz rak bljesnulo pred očima, kao da je taj trenutak posljednji. On od toga trenutka neće živjeti isti život.

Svaki običan čovjek današnjice sigurno je prolazio ili prolazi kroz određenu životnu krizu. Kako se nosimo sa njom ovisi o svjesnosti pojedinca. Ako smo voljni prihvatiti rizik skoka i rastvoriti svoj ego nestat će i naši strahovi. Jer iz vode se izlazi odvažnije smjelije i bistrije.

Sep. 22, 2019

Tarot – majstor je stručna osoba koja koristi kompleksni sistem simbola koji se nalaze na tarot kartama. Ova tehnika analize i predikcije uvriježena je već stoljećima. Nije da svatko u njih vjeruje, niti je svakome urođen dar da ih razumije, niti je svaka osoba sposobna tumačiti ih ispravno. Zato postoje stručne osobe, tarot majstori, koji su izučili znanje i znaju prenijeti svakome laiku jezik tog načina analize i predikcije situacija i događaja.

Da pojasnim, tarot nije nikakova magija,  niti je nadnaravni oblik vidovitosti. Tarot je složeno kompleksno znanje astrologije, numerologije, simbolike karata te opće kulture iz umjetnosti i poznavanje sinhroniciteta.

Vi, kao pitatelj u danom trenutku postavljate pitanje tarotu, a ne tarot majstoru. Tarot majstor isključivo i samo čita jezik simbola koji proizlazi iz karata koje su se na to pitanje pitatelja pred njim otvorile. Bilo bi dobro da postavite razgovjetno i konkretno što jasnije pitanje tarotu. Ukoliko to niste kadri, što radi nemira, što radi uzbuđenja ili ste u osobnom košmaru sa mislima oko tog pitanja, prepustite definiciju vašeg pitanja majstoru tarota. To možete učiniti sa potpunim povjerenjem, jer tarot majstor, jer on nema pravo na mišljenje već se vodi viđenjem simbola karata. Vi postavljate pitanje tarotu a ne tarot majstoru koji iznosi svoje mišljenje.

Tarot kartama kao alatom služe se tarot majstori kako bi zainteresiranima mogli davati odgovore na njihova pitanja o problematicii koja ih muči. Tumač tarota kroz jezik simbola vidi sve. Vidi vaše psihičko stanje, želje, motive, utjecaje trećih strana, griješite li u postupcima, da li je to pravo vrijeme za dostizanje cilja ili rješavanje situacija, može utvrditi i zdravstveno stanje pitatelja, ali isto tako može utvrditi da li je to uopće realno pitanje. Na koncu ima uvid i u to da li je pitatelj uopće kadar ostvariti svoju ambiciju ili riješiti svoj problem. Također može uvidjeti i prepoznati što je potrebno učiniti da se do tog rješenja ili cilja i dođe, te i kada je to moguće očekivati.

Tarot iziskuje veliku odgovornost, kako tarot majstora tako i pitatelja. Tarot majstor nema ni motiva ni potrebe izražavati svoja osobna stajališta o predmetu za koji se pitanje postavlja, već isključivo tumači i prenosi informacije pitatelju sa onih simbola na kartama koji su mu se na pitanje pitatelja iskazali. Sa druge strane samo je na pitatelju odluka što će sa primljenim informacijama učiniti.

Dolazite na svoju istinu, ne na tuđu.

Stoga savjetujem, svakome tko dolazi na tarot, da pokuša doći otvorenog uma, da ne gleda tarot kao magiju, kao čarobni štapić ili kao kristalnu kuglu. Pitatelj mora razumjeti da je tarot samo alat koji će pomoći tarot majstoru da dobije uvid u pravo stanje. Potom će vam tarot majstor kroz jezik simbola tarot karata moći pomoći da si rasvijetlite put kojim ćete doći do željenog cilja.

Očekivati od tarot majstora da vam kaže bilo što drugo od onoga što mu je u simbolima prikazano, nelogično je i neprihvatljivo. Na vaše pitanje svi odgovori vam se ne moraju nužno svidjeti.

Da bi što bolje iskoristili vlastito vrijeme napišite si pitanja, na koja bi željeli dobiti odgovore, tako će vam biti lakše. I dođite na kozultacije bez straha i predrasuda.  

                                                                                                                 

Jul. 19, 2019

     Sve više ljudi  u ovom brzom  svijetu i načinu života tragaju za ponovnim uspostavljanjem svog balansa. Povratak sebi je neizbježan.Kadkad čovjek  sebe ne vidi  i treba  mu stručno oko,druga duša koja će mu pomoć .  Kako pronaći pravi put.Kako se ne izgubiti ? Ko će nas usmjeriti ? Znam da moram radit na sebi a odkuda  da počnem ?

 

Danas sve više  ljudi traži  alternativni način  iscjeljivanja .  Obično se odlučujemo za neku  alternativnu tehniku  ili tretman zato jer nam je  prijatelj preporučio njegove dobrobiti ili pak terapeuta .  Sdruge strane ,savjetujem da pri odabiru uključite svoju intuiciju ali i zdrav razum.

Pitat će te se sigurno kako znam da je to „pravi“ izbor za  mene ? Osjetit će te !

Vaše je zdravlje  u vašim rukama  i to je prvenstveno vaša odgovornost . Stoga  zakažite  informativni savjetodavni sastanak .Postavljajte puno pitanja  jer  vaša odgovornost i vaš zdravi razum  će na koncu odabrat gdje i kod koga tražiti pomoć .Provjerite kvalifikacije  osobe kojoj povjeravate zdravlje i tražite iscjelitelja  da vam pojasni što sve vezano za vaš slučaj . Razvijte dobru komunikaciju  s isjeliteljem .Povjerenje  ima veliku ulogu  i u samom iscjeljivanju.

Dobar iscjelitelj  pažljivo će vas  saslušati i pogledati otvorenog srca . Dobar iscjelitelj ima vremena  da vam pomogne al ne protiv vaše  volje .Zato budite otvoreni .

Kada  završi savjetovanje  isjelitelj bi trebao zanati u čemu je zapravo vaš problem ,ma koliko vi bili u toj komunikaciji zbunjeni .Terapeut  vidi  i ono što vi niste rekli . Ako dozvolite  terapeutu da vam pomogne  on će   učiniti sve što može i zna i što je u skladu  sa energijama prirode . Jer razlika  između holističkog pristupa i klasičnog  lječenja  je ta što terapeut (holista ) ima cjelovit  pristup i uči vas kako da  se ponovno dovedete u sklad  i samim time  isjeljujete sebe. Za holistu  svaki  klijent je poseban  i jedinstven .Puno će te naučiti o sebi i o svojim mogućnostima za koje niste znali niti da postoje .

Jul. 5, 2019

Staza na drvetu :15

Slovo :Ueh

Brojčana vrijednost :5

Vodenjak

                  KLJUČNA RIJEČ : Vjera,nada ,zdravlje

Kada bolje pogledamo ovu kartu  puno toga ljepog se  može vidjeti . Karta pod  numeričkim brojem sedamnaest govori da nemožemo  u isto vrijeme  gledati i krivo i pravo al da trebamo biti svjesni  onog što radimo .Bez obzira što ova kata nagovještava uspjeh ,samopouzdanje, ozdravljenje radost, kreaciju, stvaranje ,rođenje ,jasnoća vizije.Kada se ova karta otvori u vašem otvaranju možete možemo reći da je konačno kraj jednog lošeg perioda ( prethodna karta na arhetipskoj mapi je 16 ili kula )i početak novog  kojeg doista treba iskoristiti.

OPIS KARTE

Naga žena kleči pored potoka i na ritualan način sipa vodu iz dva pehara tako da jedan mlaz teče nazad u rijeku ,a drugi pada na zemlju .Ona brižno gleda  oba pehara  i pod njenim nadzorom oba međusobno reagiraju . Iz kolektivnog nesvjesnog  pod punom koncentracijom izvlačeći najbolje od sebe stvara idvidualnu kreaciju . Oh kakvo je olakšanje vidjeti ovu kartu J Voda iz jednog vrča pada na zemlju i hrani sjeme  a iz drugog pročišćena pada ponovno u živu vodu .Svjesna je da joj je potrebna nadljuska snaga  za  ovu ne malu transvormaciju .Pošto je njenkontakt s prirodom neposredan i direktan ,bez obzira što joj se desilo u prošlosti to joj je samona pomoći .

Njena klečeća figura govori o njenoj svjesnosti  ,vrlo je skromna i zna što radi jer zna da će uspjet stopljena je s prirodom ,reklo bi se da ona svjesno i namjerno kao svećenica mudro koristi elemente prirode . Njen ritam usklađen je sa plesom unverzumom . Kaleži koje ona drži u rukama podsjetit će nas na one na karti Anđelom  Umjerenost .

Na nebu iznad figure koja kleči je sedam zvijezda (sedam ciklusa) niti jedna drugoj nalik .Sve su različite . Svaka zvijezda  ima sebi svojstveno obilježje .Centralna zvijezda nacrtana je geometrijskom preciznošću ostale su nacrtane vrlo slobodnim pokretima .Precizno nacrtana zvijezda se sastoji od osam dvostukuh krakova .Žute i crvene zvijezde  sjaje  naizmjeničnom svjetlošću .Zapravo  zvjezdano nebo na ovoj tarot  karti pretstavlja  mandalu pravo svjetlo u čovjeku a ono sibolizira svjest i snagu .

Ako se dublje zagledate u kartu vidjet će te da ova svjetlost pomaže da pronađe hrabrost i cnagu u sebi . Tarot karta zvijezda predstavlja bitan  korak napred  ka svjesnijem  procesu idividualizacije.

Jul. 4, 2019

Odlazite na godišnji odmor?  Imate  na raspolaganju samo svojih sedam ili deset dana? Petnaest, dvadeset?  Pronašli ste i odredili svoju konačnu destinaciju i nadate se da ćete ovaj puta odmoriti i živce i dušu?

Ovaj puta odlučili ste staviti potpuno „mozak na pašu“.

Obično kada najbolje isplanirate sve stvari događaju se i one neplanirane situacije . J

Živimo  doista brzim i dinamičnim životom.  Navike znaju biti poprilično gadna stvar ponekad ... Većina ljudi se zapravo niti na odmoru ne zna u potpunosti opustiti . Bez obzira što su promjenili okolinu.

Kako otići na odmor, a ne objaviti to kao „status“na društvenim mrežama?

Kako otići na odmor, a uz sebe ne imati „pametan telefon“ ?

Kao da si nikako ne dozvoljavamo da se barem na sedam ili deset ili tek tri dana od svega odmorimo.

Nismo niti svjesni da se ne odmaramo, nego zapravo imamo samo neku malu „drugačiju“ vrstu pauze.

Već samim pripremama  za odmor  ste u stresu jer razmišlate :

  • Tko će preuzeti vaš posao ?
  • Hoćete li sve ono što vam  je   potrebno uzeti sa sobom ?
  • Što će vas dočekati kad se vratite na posao ?
  • Da li ćete imati dovoljan budžet ?

Ako već odlazite  na odmor, neka odmor  to doista i bude. Neovisno koliko ćemo ostati na toj nekoj lokaciji, bilo da je to samo tri dana ili punih četrnaest dana.

Reducirajte vašu elektronsku poštu, iskoristite vrijeme samo za sebe, jer ono je samo vaše, jedino ako ćete ga znati iskoristiti. Isključite svoje pametne telefone barem na neko vrijeme.

Vaš odmor je samo vaš.

Ostavite  iza sebe brige i stres sa posla i iz kuće. I sve dušebrižnike koji se žele napiti detaljima Vašeg odmora, kao da je njihov. Opterećenja i ometanja oko nebitnoga stvaraju teret i umor,  a ako se ne varam, vi ste odlučili biti na odmoru. ODMORU! Je li tako?

Iskoristite sve blagodati krajolika u kojem se nalazite i odmarate, bilo da su to blagodati mora, krstarenja, posjeti kakvom etno selu, boravku u hladovini osamljene brvnare okružene šumama i proplancima, daleko od urbaniziranog dijela civilizacije , osvajanje vrhova u planinama, adredalinskim doživljajem raftinga i kajaka na divljim tokovima planinskih rijeka, istraživanja divljine okoliša u prirodnim rezervatima i jezerima nacionalnih parkova ili obilascima  kulturnih znamenitosti starih gradova svijeta, boravka na egzotičnom otočju tamo tamo daleko, apsolutno nebitno gdje već jeste. Uzmite pri tome i pokoju običnu dobru knjigu (onu sa papirnatim stranicama i slovima bez puno sličica) i uživajte u tom samo svom vlastitom vremenu.

Knjige ne zvone i ne prenose ometajuće poruke o svemu nebitnome, baš kad vam to ne treba. A ni fotoaparati ne ometaju, pa ipak mogu pohraniti slike za uspomenu, za samo Vašu uspomenu, ne za „virtualne uspomene“ brojnim „brižnim“, znanim i neznanim „pratiteljima“ sa društvenih mreža, koji ih žedno „lajkaju“ jer sami svoj život ni nemaju.   

Napunite si svoje „baterije“ i onda se vratite novi i čili za nove životne zadatke.