Osvještavajne

Jul. 17, 2020
 
 
tigrovo oko IZGLED - Na pruge, blago sjajan, često mali i kotrljan.
 
BOJA - Smeđežuta, ružičasta, plava, crvena
 
UČESTALOST - Lako dostupan
 
IZVOR - SAD, Meksiko, Indija, Australija, Južna Afrika
 
OSOBINE - Tigrovo oko kombinira Zemaljsku energiju s energijama Sunca, čime stvara stanje visoke vibracije, koje je ipak uzemljeno i vuče duhovne energije ka Zemlji. Kad se stavi na treće oko, pojačava natčulne sposobnosti zemaljskih ljudi i balansira donje čakre, stimulišući uspon kundalini energije. Tigrovo oko je kamen koji štiti i koji je tradicionalno nošen kao talisman protiv uroka i kletvi. Pokazuje ispravnu upotrebu moći i ističe intergitet. Pomaže pri ostvarivanju ciljeva, prepoznajući unutarnje potencijale i potičući jasnoću namjere. Kad se stavi na pupčanu čakru, tigrovo oko je odlično za ljude koji su u raskoraku i nisu posvećeni. Prizemljuje i olakšava manifestaciju volje. Tigrovo oko usidrava promjenu u fizičko tijelo. Ovaj kamen je korisan za prepoznavanje kako svojih potreba, tako i potreba drugih ljudi. Pravi razliku između željnog razmišljanja o nečemu što hoćete i onoga što vam je stvarno potrebno. Mentalno, tigrovo oko integrira hemisfere mozga i pojačava praktično opažanje. Pomaže kod sakupljanja raštrkanih informacija da bi se pretvorile u kompaktnu cjelinu. Korisan je za razrješavanje dilema i unutarnjih konflikata, posebno onih izazvanih ponosom i tvrdoglavošću. Tigrovo oko je naročito korisno za liječenje mentalnih nezdravosti i poremećaja ličnosti. Psihološki, tigrovo oko liječi probleme samopotcjenjivanja, samokritike i blokirane kreativnosti. Pomaže kod prepoznavanja talenata i sposobnosti pojedinca, kao i mana koje treba prevazići. Emotivno, tigrovo oko uravnotežuje jin i jang magiju i puni emotivno tijelo energijom. Ublažava depresiju i podiže raspoloženja.
 
LIJEČENJE - Tigrovo oko liječi oko i popravlja noćni vid, reproduktivne organe i proširuje suženja. Korisan je kod zarastanja slomljenih kostiju.
 
POLOŽAJ - Nositi na desnoj ruci ili kao privjesak tijekom kratkih vremenskih perioda. Položaj na tijelu kako god odgovara za liječenje. Staviti na pupčanu čakru radi spiritualnog uzemljenja.
 
ODREĐENE BOJE - Pored općih svojstava, slijedeće boje imaju dodatna svojstva: 
Plavo tigrovo oko je umirujući kamen koji otpušta stres. Pomaže pretjerano anksioznima, eksplozivnima i fobičnima. U liječenju, plavo tigrovo oko usporava metabolizam, smiruje previše aktivan seksualni nagon i razgraduje seksualne frustracije. 
Zlatno tigrovo oko potiče obraćanje pažnje na detalje i upozorava na popustljivost. Podržava djelovanje iz razuma, radije nego iz emocije. Zlatno tigrovo oko je odličan pratilac na testovima i važnim sastancima.
Crveno tigrovo oko je kamen koji stimulira, doprinosi prevazilaženju letargije i pruža motivaciju. U liječenju ubrzava spor metabolizam i potiče pasivan seksualni nagon.
 
ODREĐENI OBLICI - Pored općih svojstava, određeni oblici tigrovog oka imaju dodatna svojstva:
Sokolovo Oko - Oblik tigrovog oka "nalik sokolu'', na pruge, je odličan kamen za iscjeljivanje zemljine energije i za uzemljivanje energije. Stimulira i osnažuje fizičko tijelo lebdeći iznad svijeta, sokolovo oko potpomaže vid i uvide, potiče natčulne sposobnosti poput vidovitosti. Sokolovo oko pročišćava i puni energijom zemaljsku čakru. Kad se stavi u kut bogatstva u prostoriji, sokolovo oko privlači izobilje. Sokolovo oko je naročito dobro za razgraničavanje ograničavajućih i negativnih modela razmišljanja i ukorjenjenog ponašanja. Stavlja slvari u perspektivu, ublažava pesimizam i želju da krivite druge za probleme koje sami stvarate. Ovaj kamen će takoder izvući na površinu potisnute emocije i bolesti iz prethodnih i sadašnjeg života. Kad se stavi na treće oko, sokolovo oko pomaže kod putovanja unazad, do izvora emotivne blokade. Sokolovo oko potiče vaskularni sustav, probavu i noge
Jul. 17, 2020
 
Među mnoštvom različitih kristala nije lako odabrati pravi kristal za sebe. Ako želite izabrati kristal za određenu svrhu, katalog kristala će vam pomoći da nadete baš ono što tražite. Ako nemate ideju za šta točno želite kristal, ali vas privlači ideja o nošenju kristala, onda je vaš datum rođenja dobra početna točka. Vrlo često je najbolji odabir onaj bez imalo razmišljanja. Verujte svojoj intuiciji. Pregledajte katalog sve dok neki ne privuče vašu pažnju, a onda otiđite u trgovinu i kupite taj kristal. U trgovini će sigurno biti više komada između kojih ćete moći birati. Kristal koji vam se obrati, biće onaj pravi za vas (nikada ne kupujte na mjestu gde vam nije dopušteno da prvo uzmete kamenje u ruku, a ako kupujete preko interneta, pobrinite se da kristale možete vratiti ako vam ne odgovaraju). Uzmite u ruku nekoliko kristala, dozvolite sebi da vas privuče jedan, ili stavite ruku u kutiju sa kristalima sve dok vam se jedan ne zalijepi za prste. Ako taj kristal učini da zatreperite, to je onaj pravi za vas. Zapamtite da veliki i napadno lijepi ne moraju biti najmoćniji. Mali, grubi kristali mogu biti puno efikasniji. 
Mnogi kristali su krhki i lomljivi. Kristali koji su slojeviti ili u grozdu mogu se razdvojiti. Kristali poput selenita su hidrosolubilni (rastvaraju se u vodi). Polirane površne i prirodni šiljci se lako izgrebu i oštete. Kada ih ne koristite, umotajte svoje kristale u svilenu tkaninu ili somot. To spriječava oštećivanje i čuva kristale od apsorpcije stranih emanacija. Kristale trebate očistiti kada ih kupite i poslije nošenja i upotrebljavanja za liječenje. Uvek očistite nakit koji dobijete od nekoga, zato što je moguće da sadrži negativne vibracije, koje vam može prenijeti. Nekim kristalima nikada nije potrebno čišćenje. Citrin, kijanit i azeztulit su samopročiščavajući. Čisti kvarc i karneol čiste druge kristale i posebno su korisni za osjetljivo i krhko kamenje, ali i njima samima poslije toga može biti potrebno čišćenje. Kristali koji nisu krhki ili dualni mogu se čistiti tako da se stave pod mlaz mlake tekuće vode na 10-15 minuta ili da se potope u morsku ili u slanu vodu. Ostavljanje kristala nekoliko sati na svjetlosti sunca ili mjeseca također može dopuniti "baterije" kristalu, pod uvjetom da nije kamen kojem boja blijedi na sunčevoj svjetlosti. Krhki kristali ili grozdovi mogu se ostaviti u morskoj ili u kamenoj soli preko noći. Nakon toga pažljivo obrisite svako zrnce soli da ne bi došlo do oštećenja kristala u vlažnoj atmosferi. Neki kristali imaju sposobnost da čiste druge kristale. Držite karneol u torbici sa kotrljanim kamenjem i nikada nećete morati da ga čistite nijednom drugom metodom. Mali kristal se može položiti na grozd čistog kvarca preko noći. Možete nadimiti kristale ili ih provući kroz plamen svijeće. Jedan od najlakših načina da očistite kristale je da koristite namjenski napravljen pročišćivač, koji možete naći preko interneta. Trebate staviti samo kap ili dvije na kristal, ili da rapršivačem poprskate vodom u koju je dodano nekoiko kapi pročišćivača - ovo ne oštećuje krhke kristale, ako se lagano poprskaju.
 
LIJEČENJE KRISTALIMA
Kristali se od davnina koriste za liječenje i za uspostavljanje ravnoteže. Oni djeluju kroz rezonancu i vibraciju. Da bi se izvukla maksimalna korist od liječenja kristalima, trebate proći odgovarajuću obuku ili se podvrgnuti tretmanu nekoga tko je kvalificiran i iskusan. Neki kristali sadrže minerale koji su poznati po svojim ljekovitim svojstvima. Bakar, na primjer, smanjuje otekline i upale. Malahit ima veliku koncentraciju bakra, što pomaže bolnim zglobovima i mišićima. Nošenje narukvice od malahita omogućava tijelu da apsorbira male količine bakra, na potpuno isti način kao i iz bakrene narukvice. Kristali se koriste i u suvremenoj medicinskoj praksi. Oni kompresijom proizvode elektncitet, a ponekad i svjetlost. Ova osobina kristala se koristi u ultrazvučnim aparatima koji koriste kristal za proizvodnju zvučnih valova. Zvuk se sada primjenjuje kao vodeći trend u kirurgiji. Usko fokusiran zrak ultrazvuka može ukloniti rane duboko unutar tijela ili raznijeti tumore bez potrebe za invazivnim metodama. Šamani i drevni iscelitelji kristalima bili su upoznati sa sposobnošću kristala da usmjeravaju vibracije zvuka i svjetlosti u koncentriran zrak, što je onda primjenjivano za liječenje. Kruženje kristalnim štapićem po koži izaziva kompresiju, čime se oslobađa zrak usmjeren na organ ispod. Drevni iscjelitelji su također znali da dok neki kristali ili samo daju energiju ili samo smiruju, postoje i knstali koji će smiriti previše aktivan organ, a istovremeno stimulirati lijeni organ. Magnetit, sa svojim pozitivmm i negativmm punjenjem, radi upravo to. Postoje kristali koji brzo iscjeljuju ali to može izazvati otpor prema izlječenju, dok drugi deluju daleko sporije. Ako se želite osloboditi bola - pokazatelja da nešto ne valja u vašem organizmu - to možete napraviti kristalima. Bol može biti rezultat viška energije, blokade ili slabosti. Hladan, umirujući knstal, poput lapis lazulija ili ružičastog kvarca, smirit će energiju, dok će je karneol stimulirati, a katedral kvarc je izvrstan za umirivanje bola, bez obztra na uzrok. Kristali su odični za oslobađanje od glavobolje. Lapis lazuli će brzo ukloniti migrensku glavobolju. Ako je glavobolja izazvana stresom, uklonit će je ametist, jantar ili tirkiz privijeni na obrvu. Ako je povezana s hranom i probavom umirit će je mjesečev kamen ili citrin. Kristali deluju na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom nivou postojanja. Oni vraćaju u harmoniju suptilne energije i rješavaju bolest, dopirući do uzroka u korijenu. Kristali djeluju kroz vibraciju tako što ponovo dovode u ravnotežu biomagnetni omotač, koji obavija fizičko tijelo i aktiviraju točke povezivanja s čakrama, koje reguliraju vibrirajuće stanje tijela. Ponovnim dovođenjem čakri u ravnotežu mnoga stanja fizičke i psihološke nezdravosti se mogu popraviti. Kristale možete staviti na svoje tijelo ili oko njega, na deset do trideset minuta ili ih koristiti kao alatke za refleksologiju, za stimulaciju točki na svojim stopalima. Da biste izabrali kristal, ili kristale, za liječenje, možete krenuti od simptoma ka dubljem razlogu (po mogućnosti uz savjetovanje s kvalificiranim iscjeliteljem kristalima).
Jul. 17, 2020
Drevne tehnike pomoću zvuka iz različitih pozadina
 
U većini kultura, glazba je nastala od devocijskog pjevanja i molitvi.
 
1. Grci su štovali Apolona, boga glazbe, umjetnosti i iscjeljenja. Pitagorina škola filozofije otkrila je matematičke zakone stvaranja onoga što zovemo “glazba sfera” te je razvila terapiju zvukom kako bi se čovječanstvo dovelo u sklad s nebeskim sferama.
2. U kineskim vježbama tkanja svile, jedini zvuk tijela koji bi se trebao čuti jest udisanje i izdisanje.
3. Slično tome, polifone raznolikosti u mnogim sojevima zapadne klasične glazbe potječu od gregorijanaca i drugih napjeva koji su se izvodili u 9. stoljeću u ritualne religijske svrhe te radi iscjeljivanja.
 
Utjecaj zvuka na srce i um
 
Mistici i sveci od drevnih do modernih vremena pokazali su kako zvuk može upaliti više centre uma te obogatiti kvalitetu života. Zvuk ima jako snažan terapeutski učinak na ljudski um. Nije samo hrana za srce, već i za dušu jer uijeva iskru Božanskog u ljudskim bićima.
 
Yoga vjeruje da srce i drugi organi u tijelu vibriraju na posebnim zvučnim frekvencijama. Svaka čakra (energetski centri u tijelu) ima svoj odgovarajući slog. Zvuk koji rezonira sa sedam čakri tijela može tako energizirati i ponovno dovesti u sklad  tijelo.Stoga čakre  ne mogu biti "blokirane " one se sammo brže ili sporije vrte .Čakra je energetski kotač koji svojom vrtnjom proizvodi vibraciju ili zvuk . 
 
Mantre ili napjevi koji se koriste na Zapadu, ako se neprestano ponavljaju, pomažu umu da postigne osjećaj ravnoteže. Kombinacija zvukova u sanskrtskim mantrama stvara određene pozitivne vibracije i podižu um na višu razinu svjesnosti. Čiste sustav od negativnih energija i vibracija.
May. 13, 2020

MoŽda  je ovo malo čudan naslov al više sam nego sigurna da vam nije stran.Mnogi će se pronaći u ovom tekstu,pa se i zapitajte što si radite.

Svi smo mi nekada  dopustili povredu  ili pak povrijedili drugu osobu .Nažalost ono što nevidimo često jest dda zapravo povređivanjem drugog  činimo veliku štetu sebi. Mnogi od vas će reći ok ali zašto bi ja trpila/o  povredu zašto nebi vratila/o .

Pitam se dal ste uopće svjesni što radite ako doljevate" ulje na vatru" ?Teoretski svi znamo  da je to požar velikih razmjera . Ponekad se ulovite u želji za osvetom (jer vam je neko nanjeo povredu) kao piroman koji uživa u tom požaru. Da ima i takvih.

Duša dušu nikada neće povrijediti jer nemože al ego da.

Kada reagiramo na povredu reagiramo instiktivno  i ponekad  grubo. 

Fizika je davno dokazala  da  negativne emocije  imaju nisku frekvenciju a ljubav i sve pozitivne izrazito visoku. 

Tko se od nas želi osjećati loše ? Tko od nas sebi želi loše ? Nitko zdravog  razuma .

Teoretski  to je tako .Al teoriju treba sprovest  u vlastiti život .

Netko  ko vas povređuje čini to iz ega ne iz ljubavi . To što govori govori o njemu sem ako nije istina, pa i onda  ako i jeste zašto bi nas to trebalo vređti. Ako jeste  istina trebalo bi kod nas razvit kritičko razmišljanje . 

Ako nas osoba "mrači "ona sigurno nije svjesna  u kakvom se mraku nalazi. Nama ne preostaje ništa drugo  nego da preispitamo sami sebe i da zahvalimo  tom mraku kojeg nam je ta osoba poslala jer bez tog mraka ne bi prepoznali svijetlo.

Zapitajte se kakve veze ima to sa vama  ?

Dal je to vaše ? 

Zapitajte se zašto vam je to došlo ?

Zahvalite na tome i prihvatite  ono što ne možete promjeniti . Vaša svjest  je vaša odgovornost. Pošaljite ljubav  toj osobi  imaj te na umu da se svjetlo uvjek može upaliti  :)    

 

May. 13, 2020
 

Kakva got bila kriza ona nam pomaže da sa suočimo sa sobom i sa svojim najvećim strahovima. Poštujmo je, postoji razlog zašto je tu i zašto nam čini da su nam “putevi zamršeni” ili “koljena odsječena” ; da smo se “smrzli” i da ne možemo dalje.

Dakle zaroniti u sebe, stati na trenutak i vidjeti koji to strah kolo vodi u našem životu trenutno puno znači. Primjerice možda vjerujemo da ranjivost vodi odbacivanju, da uvijek moramo očekivati najgore, ili da nam je katastrofa tako i tako prijetila pa je čudno da nas zaobiđe.

Krize, strahovi  i zaranjanje

Ove strahove možemo riješiti jedino ako zaronimo u njih. Ova tema će doseći arhetipsku dimenziju i pomaže nam doznati više od odvažnosti oslobađanja straha.

U davna vremena skok u vodu smatrao se svjesnim krštenjem, zaranjanjem ega u vodu koji ga rastvara.

 

Ako postoji strah od padanja
jedina sigurnost je u hotimičnom skoku. ”
Carl Jung

Zaranjanje je simbol odvažnosti prihvaćanje smrti ega i paničnog držanja za strah i žudnju. Ponovo izroniti iz vode znači biti ponovno rođen, pročišćen, od vezanosti. U starom hinduističkom svetom spisu piše da more rastvara naše ime, odnosno naše isključivo poistovjećenje s egom.

Skok je metafora za balansiranje dvije suprotnosti strah od rizika i predaju. Uranjanje u vlastitu bol u nevolji i spremnost na potpuno opuštanje- bez potrebe za poticajem. Hrabro jer je dobrovoljno.

Stari narodi su imali obred skok u vodu s visoke litice sakrament .Redoslijed obreda je bio sljedeći : svećenik je pričao mitove o hrabrim junacima i o njihovim dostignućima. Tako je te junake postavio kao junačke pretke, kao pomoćne sile kao riječi ohrabrenja. Zatim se skakaču dala opojna trava da bi kako bi se ohrabrio na skok. Žene okolo njega su pljeskale i pjevale pjesme ohrabrenja. Mladić je tada skočio s litice i dok je letio kroz rak bljesnulo pred očima, kao da je taj trenutak posljednji. On od toga trenutka neće živjeti isti život.

Svaki običan čovjek današnjice sigurno je prolazio ili prolazi kroz određenu životnu krizu. Kako se nosimo sa njom ovisi o svjesnosti pojedinca. Ako smo voljni prihvatiti rizik skoka i rastvoriti svoj ego nestat će i naši strahovi. Jer iz vode se izlazi odvažnije smjelije i bistrije.